Jadłospis-25-29. 05.

 

    Śniadanie

        Obiad

   Podwieczorek

 

 

25.05.2020r.

/poniedziałek/

Płatki orkiszowe na

mleku z morelami (200)

pieczywo mieszane(60) z

masłem (5), szynka (20),  ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka (20)

herbata z cytryną i miodem(150)

Alergeny: 1,7

Zupa jarzynowa(200)

 

Kotlet jajeczny (80),

ziemniaki(150),

surówka ogórka kiszonego (70),

kompot  wieloowocowy (150)

 

Alergeny:  1,7, 3,9   

Budyń (150)

Chrupki kukurydziane (15)

herbata

z cytryną (150)

Gruszka, jabłko (60)

 

Alergeny:  7

 

  

 

26.05.2020r.

/ wtorek  /

 

 

 

 

Kasza manna na

mleku (200),

pieczywo mieszane(60) z

masłem (5), ser żółty(10), polędwica(10)

ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka (25)

herbata z cytryną i miodem(150)

Alergeny: 1,7

Zupa szpinakowa(200)

 

Sznycel wieprzowy (80) w sosie własnym, kasza bulgur (50),  kalafior, brokuły(100),

kompot  wieloowocowy (150)   

 

 

Alergeny: 1,7, 9   

Kefir z owocami leśnymi i bananem (200)

Pieczywo razowe chrupkie (15)

herbata

z cytryną (150)

 

 

Alergeny: 7

 

  

  

27.05.2020r.

/ środa  /

 

 

 

Płatki kukurydziane

na mleku (200)

pieczywo mieszane(60) z

masłem (5)

jajko ze szczypiorkiem  (30), kiełbasa krakowska sucha (10)        

ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka (25)

herbata z cytryną i miodem(150)

Alergeny: 1,7,3

Żurek z ziemniakami (200)

 

Makaron (50) z serem (80), sosem jogurtowym i prażonymi jabłkami

kompot wieloowocowy(150)

 

 

 

 

 

Alergeny: 1,7, 3,9   

Sałatka owocowa(100)

Bułka (40) z masłem (5)

herbata

miętowa (150)

 

 

 

 

 

Alergeny: 1

 

 

28.05.2020r.

/czwartek /

Owsianka na mleku z rodzynkami i żurawiną(200)

pieczywo mieszane(60)

z masłem (5)

szynka (20)               

ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka (25)

herbata z cytryną i miodem(150)

Alergeny: 1,7

Zupa pomidorowa z ryżem,

 

Ryba po grecku (150)

ziemniaki (150)

fasolka szparagowa (100)

kompot wieloowocowy(150)

 

 

 

 

Alergeny: 1,3,4,7,9   

Grahamka (35) z serem żółtym (20) i pomidorem (15)

Herbata malinowa (150)

kiwi (60)

 

 

 

 

Alergeny: 1,7

 

 

29.05.2020r.

/piątek /

 

Kakao na mleku (200)

pieczywo mieszane(60)    z masłem  (5)

twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką  (40)

ogórek zielony, pomidor, (20)

herbata z cytryną i miodem(150)

Alergeny: 1,7

Zupa brokułowa (200)

 

Kotlet mielony(80)

ziemniaki (150)

surówka z ogórka zielonego i rzodkiewki z jogurtem(100)

kompot wieloowocowy(150)

 

 

 

Alergeny: 1,7, 3,9   

Drożdżówki cynamonowe (80)

mleko (150)

jabłko (60)

 

 

 

 

 

 

Alergeny: 1,7

 

 

 

W salach dostępna jest woda mineralna.

 Jadłospis w wyjątkowych         sytuacjach może ulec zmianie.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

 

 

 

D